Problemen herkennen
Tegenwoordig komt in bijna elke brochure wel het woord ‘duurzaamheid’ voor. Het is net als met het woord ‘milieuvriendelijk’. Er wordt een vorm van kwaliteit gesuggereerd, die, achteraf gezien, nog wel eens te wensen overlaat.
‘Milieuvriendelijk’ zou men beter kunnen vervangen door ‘meer of minder milieubelastend’. En bij ‘duurzaamheid’ zou meer gelet kunnen worden op de levensduur. In beide gevallen hebben we, als we het goed willen doen, te maken metkwaliteit.
Kwaliteit is een vaardigheid
En kwaliteit is weer een optelsom van kennis en kunde (vaardigheid). Een hoogwaardige mortel is geen garantie voor een hoogwaardige metselverbinding. Steen en mortel moeten wel goed op elkaar zijn afgestemd. Twee delen hout gaan we ook niet met elkaar verbinden met een hoogwaardige textiellijm nietwaar?
Kwaliteit herken je door o.a. afwerking
Het is nog steeds verbijsterend te moeten constateren, dat metselwerk wordt afgedekt met afdekkers, bestaande uit beton, terwijl het materialen zijn met totaal verschillende krimp- en uitzettingsgetallen (uitzettingscoëfficiënten). Al vrij kort na de oplevering zien we nog wel eens, dat onder die beton afdekkers het voegwerk als het ware is ‘losgetrokken’ en gapende openingen vertoont. Dit zijn dan weer van die venijnige plaatsen waar het hemelwater vrijelijk kan binnentreden en vervolgens kan zorgen voor bijvoorbeeld vorstschade en ongewenste uitbloeiingen. Dit is een van die voorbeelden waarbij tijdens het ontwerp te weinig is gelet op eventuele schade die kan ontstaan door de keuze van het desbetreffende ontwerp.
De volgende stelling zou meer aandacht verdienen:
Voorkomen moet worden dat hemelwater de gevel kan binnendringen via plaatsen die daar niet voor zijn bedoeld.
En het zijn nu juist de vakmensen die oog hebben voor deze problematiek en zich niet bezighouden met symptoombestrijding.
Kijk ook naar de oorzaken
Te vaak worden gevels ‘mishandeld’ omdat alleen is gekeken naar de ongewenste verschijnselen, zonder naar de oorzaken te kijken. ‘Duurzaamheid’ is niet alleen een kwestie van kwalitatief hoogwaardige materialen. De levensduur van duurzaamheid krijgt pas werkelijk betekenis als de werkelijke problemen zijn opgespoord. Een lekke regenjas kun je wel laten reinigen, maar de jas blijft lekken. Goed kijken naar onjuiste dan wel gebrekkige bouwkundige detailleringen en eventueel aanpassen, blijft een vereiste om te komen tot een optimaal resultaat. Dit is de enige aanpak die op langere termijn kostenbesparend werkt en een duurzaamheid realiseert met een lange levensduur.
Henk Mulder