Spuitbusterreur
Je zult maar net je voegwerk hebben laten vervangen van jouw gerestaureerde pand en je ontdekt op een morgen, dat ’s nachts een spuitbusterrorist zich heeft staan uitleven op jouw onderkomen. De tip die ik je dan wil geven: ‘Laat het reinigen over aan bedrijven met kennis en ervaring op dit terrein’.
Los het niet zelf op
Begin vooral niet zelf met allerhande middelen en sapjes de verf te verwijderen. De kans bestaat dat ‘het middel’ juist erger is dan de kwaal. Bepaalde oplosmiddelen trekken, samen met de verf uit de toegepaste spuitbus, dieper in het poreuze voegwerk. De, overigens goed bedoelde, reinigingspogingen van amateurs leiden in veel gevallen tot een sterk aangetaste gevel.
Let op het voegwerk
Vooral het voegwerk wordt bij dit soort pogingen ernstig aangetast en laten in bijna alle gevallen nog verfresiduen zien. Voor de amateuristische reiniger zaak om met z’n hogedrukspuit nog meer kracht te ontwikkelen, met als gevolg dat het voegwerk nog verder wordt aangetast en soms zelfs moet worden vervangen.
Bij het verwijderen van spuitbusactiviteiten spelen tijd en temperatuur een belangrijke rol. Er bestaan verdikte reinigingsproducten, ook wel strippers genoemd, die alleen werken, daar waar het nodig is en dat is aan de oppervlakte. Voor poreus voegwerk is dit een belangrijk gegeven.
Wees extra voorzichtig bij natuursteen
Op natuursteen en beton mogen geen middelen op zuurbasis worden toegepast. De soort verf die is aangebracht geeft in belangrijke mate de moeilijkheidsgraad aan voor wat betreft het verwijderen. Men dient vaak over een flinke dosis geduld te beschikken.
Anti-graffiticoating
Na het reinigen kan het raadzaam zijn een zogeheten anti-graffiticoating aan te laten brengen. Vaak wordt een transparante zelfopofferende coating toegepast. Dat wil zeggen, als men de verf verwijdert, wordt ook de coating verwijdert. Die moet vervolgens weer opnieuw worden aangebracht.
Zo’n coating wordt meestal tot drie meter hoogte aangebracht. Bij doorgaand/hoger metselwerk, moet boven die drie meter van de coating, worden geïmpregneerd. Dit om te voorkomen, dat hemel-(regen)water achter de coating trekt. Met als gevolg, dat de coating gaat ‘blisteren’ en gaat vergrauwen.
Een goed advies…
Ik wil graag nogmaals benadrukken dat de benodigde producten voor dit werk meestal niet in de ‘Doe het Zelf’ zaken of Bouwmarkten te verkrijgen zijn. Voor deze werkzaamheden geldt hetzelfde als voor voegherstel. Neem contact op met een bedrijf dat gewend is om dit soort klussen professioneel en duurzaam te herstellen.
Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op.
Henk Mulder